top of page

Alles over LED verlichting

LightsOnly

12 okt. 2023

Duurzaam, recyclebaar en sfeervol. LED verlichting is niet meer weg te denken. Zowel in diverse woningen als bedrijfspanden. Wat zijn de voordelen van LED lampen en waar moet u op letten? In dit artikel leest u meer over deze duurzame en zuinige lichtbron.

In tegenstelling tot de ‘klassieke lamp’, bevat een LED lamp geen gloeidraad. LED staat voor “Light Emitting Diode”, in het Nederlands lichtgevende diodes. Het is een vervanging voor de halogeenlamp, gloeilamp en spaarlamp. Vroeger had LED verlichting nog een ander imago. Destijds werd het geassocieerd met de koude, kille verlichting in onder andere ziekenhuizen. Inmiddels is daar verandering in gekomen en zijn de lampen in diverse warme kleuren verkrijgbaar. 


Hoe werkt LED verlichting?

Een lamp zonder gloeidraad, maar hoe werkt het dan? Elektriciteit wordt geleid door de diode. Een diode is een elektrisch component met twee elektroden. Hierdoor komt er energie vrij, wat omgezet wordt in helder licht.De 5 voordelen van LED verlichting


1. LED lampen worden minder warm

Bij LED verlichting is er minder afgifte van warmte. Hierdoor is led een stuk veiliger en geschikt voor elke mogelijke toepassing. Mits u zorgt voor een goede koeling en warmteafvoer-mogelijkheden. Maar dit probleem komt zelden tot nooit voor.


2. Een LED lamp kan tegen een stootje

LED verlichting bevat minder kwetsbare materialen dan traditionele verlichting. Onder andere de gloeidraad is een fragiel onderdeel dat het als eerste begeeft.


3. LED verlichting heeft een langere levensduur

LED verlichting gaat een stuk langer mee dan gloei- of halogeenlampen. De gemiddelde levensduur van een LED lamp is 15.000 tot 25.000 branduren. Als vergelijking gaat een gloeilamp ongeveer 1000 branduren mee. Een LED lamp gaat dus 15 tot 25 keer langer mee dan een normale gloeilamp. LED verlichting hoef je vaak pas na 10 tot 15 jaar te vervangen.


4. LED verlichting is beter voor het milieu

Wanneer het moment is gekomen om een LED lamp te vervangen, zijn ze beter te recyclen dan gloeilampen of halogeenlampen. LED verlichting bevat namelijk minder schadelijke materialen. Dat zorgt voor een daling van het chemisch afval en ook een lagere CO2-uitstoot.


5. Besparen op je energiekosten

Nog niet overtuigt? Eén van de grootste voordelen van led verlichting is het lage stroomverbruik. Een LED lamp verbruikt 80% tot 90% minder stroom dan een gloei- of halogeenlamp. Het resultaat is direct te zien op uw dalende energierekening. De investering is hoger dan bij traditionele lampen, maar dankzij de langere levensduur bespaart u meer geld.


Waar moet je op letten bij het kopen van LED lampen?

Wanneer u opzoek gaat naar een LED lamp ziet u twee productspecificaties: Kelvin en lumen. De waarde Kelvin geeft de kleurtemperatuur aan. Het aantal lumen geeft de lichtopbrengst aan van de LED lamp. 


De verschillende Kelvin waardes

Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe “kouder” en witter het licht is. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe “warmer” en geler het licht is. Het laagste aantal graden Kelvin is 1.000, deze kleur is te vergelijken met kaarslicht. Het hoogste aantal graden Kelvin is 10.000, deze kleur is te vergelijken met een heldere blauwe hemel. Daar tussenin staat daglicht.


Wat betekent Lumen?

Wanneer u LED verlichting aanschaft voor uw woning, is het handig om te weten hoeveel lumen u nodig heeft per ruimte. Het aantal lumen geeft namelijk aan wat de lichtopbrengst is van een lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer de ruimte wordt verlicht. Het benodigde aantal lumen is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de omgevingskleuren. Daarnaast heeft de intentie van de ruimte ook invloed. Bij functionele verlichting in de keuken is een hoger aantal lumen nodig dan bij sfeervol licht in de slaapkamer. 


Dimbare LED verlichting

U kan met LED verlichting een sfeervolle ruimte creëren door het juiste aantal lumen en Kelvin te kiezen. Maar veel elektronica vraagt om een dimbare lichtbron. Niet alle LED lampen zijn dimbaar. Wij raden het af om conventionele dimmers te gebruiken, omdat dit de lamp beschadigt. Het kan gaan knipperen, zoemen of trillen. Er zijn speciale dimmers voor LED.

bottom of page